2023. szeptember 16., szombat

ÍGY ZAJLOTT A SÁRKÁNYGÖDÖR VIGADALOM JÁSZFÉNYSZARUN



Egy játékos nyomozásra várták a Sárkánygödör Vigadalom szervezői a jászsági családokat Jászfényszarura, augusztus 19-én délelőtt és délután. Sok érdekességgel készültünk a jászfényszarui ünnepi programok kiegészítéseként.

Hónapok óta szervezte a helyi Lumina Cornu Klub a 30. jubileumát ünneplő Jászfényszaru Város ünnepi programjaihoz kapcsolódva a Sárkánygödör Vigadalom névre keresztelt szórakoztató programot. Az ötlet a 2018-as jászfényszari jász világtalálkozón bemutatott IV. Béla udvar után fogant meg a szervezőkben.



A program akkori sikere, megmutatta, hogy a nagyközöség is örömmel veszi a játékos vetélkedőket és előadásokat a fényszarui szerepjátékosok tolmácsolásában. Mivel a klub már évek óta dédelgette a helyi Sárkánygödör legenda feldolgozását, így a város jubileumi éve adta meg a várt apropót, hogy egy újabb, a nagyközöségnek szóló, családi szórakozást szervezzenek.


A klub mindezt már 2022-ben felvezette, amikor gyermeknapi kalandpróbáik legnagyobb látványossága, több mint 5 méteres sárkányuk lett. Most viszont nem csak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is terveztek játékos állomásokat, melynek végén az érdeklődők megismerhették a Sárkánygödör legendát 3 népmesébe csomagolva.

A Kiss József helytörténeti kutatásaiban található, három, az 1900-as évek elejéről származó helyi gyűjtés, melyben Cserháti Mihály (1876-1962 u.) Ferencz Sándor (1899-1981 u.) és Zsámboki Vendel (1902-1962 u.) mondták el a Sárkánygödör rövid történetét. Ezek alapján készült el a három részes történet, mely elmeséli, hogyan került az egykori "Fevenszaru" határába a vízvédő (zomok) mocsári sárkány, miként került szembe az ide érkező garabonciással és hogyan békélnek meg egymással az itt élő falusiak hatására.



Augusztus 19-én, a délelőtti esőt követően, egészen 18 óráig vártuk a résztvevőket a Szent Erzsébet Közösségi Ház udvarára, a várrá alakított FÉBE színpad előtti rendezvénytérre, ahol a játékban részvevő családok, vagy gyermekek szórakoztató állomásokon vehettek részt.

Népi mókák, kézműves foglalkozások, Paprika Jancsi Csúzlizdája, szalma labirintus, Sárkányozda kiütő, a Lumina Cornu sajátos 3+1 kalandpróbája és a gyermeki küzdelmek mellett, Zsigmond-kori lovagi hagyományőrzők, a Sárkányos Lovagrend kézműves és harci bemutatói várták a családokat. Közben pedig vásári komédiások vidám előadásai, régizenészek, zsonglőrök teremtették meg a középkori, vásári, vigadalmi atmoszférát.



A szervezők szívből köszönik az érdeklődő családok játékos kedvét és részvételét!
A Sárkánygödör Vigadalom programjait Jászfényszaru Város Önkormányzata és a Petőfi Sándor Művelődési Ház támogatta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése